Bel: 0117-383787 of kom gezellig even binnen lopen

De online shop van Slijterij De Vuurtoren, Het Meisje van de Slijterij

Zeeuwier Jenever

Zeeuwier JeneverZeeuwier JeneverAmbachtelijk gestookte jenever met een zilte zucht.
Zeewier is volgens de evolutietheorie van Darwin de bron van al het leven. In den beginne was er alleen zeewier. Uit zeewier onstonden de planten, de dieren en uiteindelijk ook de mensen.
Op de Schotse eilanden wordt bij het stoken van whisky lokale turf gebruikt. In die turf bevindt zich fossiel zeewier wat aan de whisky een typische zilte geur en smaak toevoegt. Steeds vaker werden juist deze whisky's culinair ingezet bij onze eigen Zeeuwse zilte zaligheden. Maar dat kunnen wij zelf toch ook wel? Daar hebben we toch geen Schotten voor nodig?

In Nederland worden (gelukkig) nog steeds ambachtelijke jenevers van hoge kwaliteit gestookt, zoals bijvoorbeeld bij Rutte & Zn in Dordrecht. Deze distillateur met "passie voor ambacht" produceert deze Zeeuwierjenever naar een idee van Petra de Boevere, ook wel bekend als Het Meisje van de Slijterij.

In het recept wordt Kombu gebruikt, Japans zeewier waarmee een subtiele zilte geur en smaak wordt toegevoegd aan de ambachtelijke jenever.
Geef dit levenswater 5 minuten de tijd in je glas om te ademen, snuif de zilte zeegeur op en waan je aan het Zeeuwse strand. Ken je de geur van de zee als je op de kade staat bij afgaand water? Het moment dat net het wier op de basaltblokken vrij komt te liggen? Die geur zit in je glas en als je een slok neemt zal de zachte smaak met licht zilte afdronk je aangenaam verrassen. Dit is niet zomaar jenever, dit is Jenever met een hoofdletter.

Sinds enige tijd vinden er in Zeeland proeven met zilte teelten plaats. In de nabije toekomst zou dit product best wel met Zeeuws zeewier gemaakt kunnen worden en daarmee nog Zeeuwser kunnen worden.

Serveer de Zeeuwierjenever op kamertemperatuur om de aroma's optimaal tot zijn recht te laten komen. Probeer de Zeeuwierjenever ook eens met oesters, Hollandse Nieuwe, zeekraal, groene olijven of Sushi.

Zeeuwierjenever 0,7 liter Zeeuwierjenever 0,2 liter

De 70 cl. flessen zijn ook verkrijgbaar bij drankenspecialisten door het land. De kleine flesjes met 20 cl. Zeeuwierjenever zijn exclusief bij de Vuurtoren in Sluis te koop. Voor de Horeca in Nederland en België ook verkrijgbaar bij Hanos en Kreko.

 

Filmpjes over Zeeuwierjenever

Oesters met Zeeuwier op de Drankenbeurs in september 2009. Kijk en luister naar de reacties van mensen die dit voor het eerst proeven.

Zeeuwier Jenever op de Drankenbeurs Houten from Slijterijmeisje on Vimeo.

Het verhaal

Men schrijve 1915, 'Dillage', Hoofdplaat. Een inlage is een stuk zilte grond tussen twee dijken en deze inlage lag ter hoogte van Slijkplaat tussen Hoofdplaat en Breskens. In dat poldertje stonden vier kleine arbeidershuisjes. Het poldertje, inclusief de huisjes, verdween in 1953 in de Westerschelde door een dijkval.

De bewoners van die huisjes waren strandjutters. Op de foto staan de bewoners van die polder in 1909. Het tweede stel van links zijn mijn overgrootouders, het meisje voor hun met de grote witte strik in het haar is mijn oma die in 1905 geboren is. Mijn moeder zag in 1936 in 'Dillage' het levenslicht.
Tweemaal per dag na hoogwater werd de vloedlijn afgespeurd. Soms spoelde er eten aan, zoals tijdens de 2e wereldoorlog waarin veel schepen op de Westerschelde vergingen, maar ook het kachelhout kwam meestal van het strand.

De bodem van de Westerschelde herbergt al sinds eeuwen vele scheepswrakken, inclusief hun schatten, en na een stevige storm kwam er wel eens wat aandrijven uit de ruimen van die wrakken.
Misschien was het wel een VOC schip waar dat vat jenever uit kwam drijven wat ze in 1915 op het strand vonden. De jenever was door het verblijf in het zeewater wat verzilt, maar dat vonden de bewoners van dat poldertje juist heerlijk, en zo paste het ook prima bij de zouterik, de groente die op de zilte gronden groeide en die de rest van Nederland zeekraal noemt, of bij de lamsoor, beiden toen nog armeluis groenten maar inmiddels verworden tot culinaire geneugten.

De smaak van die zilte jenever bleef in hun geheugen gegrift, maar proefden ze nooit weer. En nu, bijna een eeuw en drie generaties later, brengt een nazaat van die strandjutters in dat poldertje die smaak weer terug met de Zeeuwierjenever.

 


1 Artikel(en)

per pagina

1 Artikel(en)

per pagina

Design: DC-Webdesign.nl